deutsch nederlandse

Contact

FAZ-Krefeld
Dießemer Bruch 79
47805 Krefeld
Duitsland
Tel. 0049 21 51 / 53 23 00
Fax 0049 21 51 / 60 21 50
info@dr-knobloch.de

spreekuren:
maandag t/m vrijdag
8:00 t/m 13:00 uur
maandag t/m donderdag
15:00 t/m 18:00 uur
vrijdag
15:00 t/m 16:00 uur
Onderzoekstermijnen op afspraak

Gastroscopie

De gastroscopie of wel oesofagogastroduodenoscopie in de volksmond ook wel gewoon maagonderzoek genoemd is een methode om het eerste gedeelte van het spijsverteringskanaal te onderzoeken. Daarbij is het mogelijk slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te bekijken en om eventueel kleine biopten (hapjes weefsel) van het slijkvlies voor onderzoek afgenomen. Specifieke problemen (vernauwingen/ bloedingen/ poliepen) kunnen via een "werkslang" in de gastroscoop worden behandeld.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een flexibele slang, de gastroscoop, met een diameter kleiner dan 1 cm. In onze praktijk wordt het onderzoek doorgevoerd middels de modernste gastroscopen met een video-optiek. Daardoor kunnen de foto's van het gastro intestinaal gedeelte op een grote monitor door de onderzoeker optimaal worden aangekeken.

Waarom een gastroscopie?
Een indicatie voor een gastroscopisch onderzoek kunnen bijvoorbeeld klachten over het slikken, pijn in de bovenbuik, oprispingen, diarree zonder oorzaak, onverklaard gewichtsverlies, maaggezwel of carcinoom zijn. Bij plotselinge bloedingen in het eerste gedeelte van het maag-darm-traject kan het stoppen van de bloeding levensreddend zijn. Komt een maagcarcinoom in de familie voor, kan een maagonderzoek ook preventief worden ingezet. Bespreekt u uw klachten met uw huisarts om samen te kunnen uitzoeken welke onderzoeken moeten worden doorgevoerd.

Voorbereiding van het onderzoek
Ongeveer 12 uur voor het onderzoek mag de patiënt niets meer eten en drinken.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt doorgevoerd onder een korte narcose, waardoor de patiënt gedurende het onderzoek slaapt. In die tijd worden bloedsomloop en ademhaling gecontroleerd. Daarna is het echter niet meer mogelijk actief aan het verkeer deel te nemen. Wij raden u dus aan, om iemand mee te brengen die u begeleid of met een taxi te komen.

Speciaal onderzoek

  • Dilatatiebehandeling bij stenose/stentplaatsing
  • Polypektomie/mucosale resectie
  • Endoscopische bloed stelpen
  • Rubberbandligatie/sclerosering bij oesphagal varices
  • Helicobacter pylori diagnose

terug